Vztahy se zákazníky ve vybraném podniku - Bláhová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem diplomové práce je poskytnout ucelený přehled o problematice zákaznické spokojenosti a řízení vztahů se zákazníky a doplnit ho analýzou spokojenosti klientů společnosti ESSOX s. r. o. Následně jsou navrhnuta doporučení, díky kterým by společnost mohla vylepšit své služby a přispět tak ke spokojenosti svých klientů.
Customer relationships in the selected company
Keywords: péče o zákazníky; spokojenost zákazníků; Customer Relationship Management; vztahový marketing; customer care; customer satisfaction; Customer Relationship Management; relationship marketing