Spánek malých dětí prostřednictvím rodičů. - Procházková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce sleduje, jak rodiče malých dětí vnímají usínání a záležitosti okolo spánku svých dětí. Cílem bakalářské práce je zjistit, jak rodiče vnímají okolnosti vyskytující se během spánku jejich předškolních dětí. Pozornost je zaměřena na to, jak rodiče vnímají důležitost rituálů a návyků spojených s usínáním, délku a kvalitu spánku a potíže spojené se spánkem svých dětí. V teoretické části práce jsou popsány základní informace o spánku, jeho významu pro člověka, o vývoji u dětí i možných problémech spojených se spánkem v dětském věku. Praktická část se opírá o kvalitativní výzkumný design, konkrétně případovou studii. Data k výzkumu byla sebrána pomocí polostrukturovaných rozhovorů a následně analyzována prostřednictvím otevřeného kódování formou vyložení karet. Z výsledků výzkumného šetření vyplývá, že rodiče vnímají spánek svých dětí jako velmi důležitý a mnozí z nich se potýkají s problémy spojenými se spánkem. Nejčastějšími problémy jsou potíže s dlouhým uspáváním příliš unavených dětí a noční probouzení s vyhledáváním rodičů. Mezi nejčastěji používané metody užívané rodiči pro zlepšení dětského spánku patří pravidelný rituál před spánkem či pravidelnost denního režimu. V závěru práce jsou shrnuty získané poznatky a jsou diskutovány možnosti dalšího výzkumu v této oblasti. Práce může sloužit jako užitečný zdroj informací pro rodiče, kteří mají dítě ve věku 4-6 let, a může přispět k lepšímu porozumění problematiky spánku u malých dětí.
Sleep of young children through the eyes of their parents.
Keywords: spánek; rodiče; dítě; uspávání; spánkové rituály; sleep; parents; child; putting to sleep; sleep rituals