Připravenost sester na komunikaci s pacientem s poruchou řeči, zraku, sluchu. - Poklopová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá připraveností sester v oblasti komunikace s pacientem s poruchou řeči, zraku a sluchu. V dnešní době, kdy se kladou stále větší a větší nároky na sestry při vykonávání jejich povolání je důležité, aby i po stránce komunikace se úroveň zvedla. Komunikace je základní pojítko mezi sestrou a pacientem při vykonávání ošetřovatelské péče. Komunikace je pro profesionální ošetřovatelství jedním ze základních kamenů a je nutné ji neustále rozvíjet, zejména pokud se jedná o komunikaci se specifickými skupinami. Komunikace se znevýhodněnými jedinci, kteří mají narušenou komunikační schopnost, je náročná a vyžaduje znalost komunikačních technik. Práce je rozdělena na část teoretickou a empirickou. V teoretické části je představena komunikace jako taková, její verbální a neverbální část. Dále je popsána komunikace v ošetřovatelství, její význam pro sestry a bariéry, které vznikají při komunikaci mezi sestrou a pacientem. Hlavní části je objasněn pojem znevýhodněný jedinec a rozebrána komunikace sestry s pacientem s poruchou řeči, zraku a sluchu. Empirická část je zaměřena na připravenost sester v oblasti komunikace se znevýhodněnými jedinci. Byly stanoveny 3 cíle, a to zmapovat připravenost sester v oblasti komunikace s pacientem s poruchou řeči, připravenost v oblasti komunikace s pacientem s poruchou zraku a připravenost sester v oblasti komunikace s pacientem s poruchou sluchu. Od toho jsou stanoveny výzkumné otázky a to: ?Jak jsou sestry připravené v oblasti komunikace s pacientem s poruchou řeči? Jak jsou sestry připravené v oblasti komunikace s pacientem s poruchou zraku? Jak jsou sestry připravené v oblasti komunikace s pacientem s poruchou sluchu??. K dosažení cílů a zodpovězení výzkumných otázek bylo provedeno kvantitativní šetření pomocí dotazníků pro sestry rozdaných v Nemocnici České Budějovice a.s., Nemocnici Strakonice a.s. a Nemocnici Písek a.s.. Dotazníků bylo zpracováno 102 a výsledky byly dány do grafů. Šetření ukázalo, že sestry určité zásady komunikace se znevýhodněnými pacienty mají v povědomí, ale je nutné, aby se jejich znalosti uvedly na větší profesionální úroveň. Tato práce může být využita pro studenty zdravotně sociální fakulty v předmětu komunikace, nebo jako edukační materiál pro všeobecné sestry pečující o pacienty s poruchou řeči, zraku, sluchu.
Prepardness of nurses for communacation with the patient with impaired speech, vision and hearing
Keywords: komunikace; ošetřovatelství; porucha řeči; porucha zraku; porucha sluchu; communication; nursing; disturbance of vision; disturbance of speech; disturbance of hearing