Zápisy věcných práv do katastru nemovitostí - Petržala, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce obsahuje historii katastru nemovitostí. Postavení katastrálních úřadů. Výklad základních pojmů katastru nemovitostí. Úpravu věcných práv v občanském zákoníku ? vlastnického práv a dalších věcních práv. Výklad pojmů vklad, záznam a poznámka. Zákonnou úpravu rozhodování o povolení vkladu a záznamové agendy. Způsoby rozhodování katastrálního úřadu ? přerušení řízení, zastavení řízení, rozbor podmínek pro povolení vkladu, rozhodnutí o povolení vkladu, rozhodnutí o zamítnutí návrhu. Cílem této práce bylo přinést stručný popis zápisů právních vztahů do KN a rozdíly jednotlivých forem zápisů. Dále udělat statistické výsledky ČR vs Jihočeskému kraji, resp. KP Třeboň ve vztahu k Jihočeskému kraji. Také jsem ve své práci uvedl i výsledky svého pozorování a zkoumání (bádání) vybraných spisů (faktů) se zaměřením na vkladovou činnost u Katastrálního pracoviště Třeboň a vyhodnocení zjištěných výsledků, včetně vyznačení konkrétních chybných případů. K práci jsem připojil jako ukázku - rozhodnutí KP Třeboň. Výběrem konkrétních případů jsem chtěl poukázat na nejčastější chyby, kterých by se měli účastníci ve smlouvách dělat při jejich sepisování. Doufám, že cíl této práce byl s ohledem na její zadání naplněn.
The records of the material rights to the real estate register
Keywords: Katastr nemovitostí; zápisy do katastru; vklad; záznam; věcná práva; vlastnické právo; zástavní právo; věcné břemeno; předkupní právo věcné; katastrální úřad; Land registry; records into land registry; deposit; entry; note; material rights; proprietary right; chattel mortgage; right of refusal; cadastral office