Crossing the Mexican-American Border in Cormac McCarthy's Work - Návratová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce nejprve v teoretické části nastíní problematiku existence a historii vzniku mexicko-americké hranice na území státu Texas a poté představí autora Cormaca McCarthyho jako autora mexicko-amerického pomezí. Práce se ve svém jádru zaměří na objasnění pojmu hranice (Borderlands/ La Frontera) v literárním kontextu současné americké regionální literatury. Pojmem hranice se práce bude zabývat v rámci románové tvorby Cormaca McCarthyho (román Hranice - The Crossing a případně další díly zmíněné trilogie). S prostorovým pojmem hranice bude pracovat i kapitola věnovaná McCarthyho postapokalyptickému románu Cesta.
Crossing the Mexican-American Border in Cormac McCarthy's Work
Keywords: hranice; Mexicko-Americká hranice; Cormac McCarthy; regionální literatura; pohraničí; hraniční přechod; border; the Mexican-American border; Cormac McCarthy; regional literature; borderlands; border crossing