Analýza výsledků výkonnostních zkoušek chladnokrevných klisen - Němcová, Hana (Jihočeská univerzita, 2017)
Výkonnostní zkoušky chladnokrevných klisen jsou jediným kontrolním kritériem výkonnosti a povahových vlastností, spolu s absolvováním svodu a zápisu do příslušné plemenné knihy. Tato práce se zabývala analýzou výsledků zkoušek výkonnosti, které klisny absolvovaly v období 2004 2016. V tomto období bylo při zkouškách výkonnosti ohodnoceno 1099 klisen z toho 39,58 % ČMB, 36,03 % SN a 24,39 % N. Bylo zde zjištěno, že počet klisen SN účastnících se ZV stoupá na rozdíl od počtu klisen N, který klesá. V další části této práce jsme zjistili, že nejlepšího celkového hodnocení ve sledovaném období dosahují klisny plemene SN s průměrným počtem bodů 7,92, stejně tak minimální a maximální průměrné celkové hodnocení nabývá vyšších hodnot než u plemene ČMB a N. V dílčích znacích hodnocení zkoušek výkonnosti získává nejvyšší průměrnou známku s hodnotou 8,28 znak třetí zabrání, celkově je tento znak nejlépe hodnocen u všech plemen. Při zkouškách výkonnosti ve sledovaném období byly chladnokrevné klisny ohodnoceny 3260 známkami. Z těchto známek bylo zjištěno, že statisticky průkazný rozdíl mezi jednotlivými plemeny nebyl prokázán u znaku krok, kdy bylo p > 0,05. U ostatních znaků byla hodnota p 0,001, což prokazuje rozdílnost plemen v těchto znacích. Dále byla prokázána závislost celkového hodnocení na známkách za dílčí znaky zkoušek výkonnosti chladnokrevných klisen a byla zde prokázaná význačná těsnost závislosti u znaků první, druhé, třetí zabrání a u čtvrtého ochota-ovladatelnost. Z toho vyplývá zjištění, že těžký tah nejvíce ovlivňuje výsledek celkového hodnocení zkoušek výkonnosti chladnokrevných klisen.
Analysis of the results of performance tests of cold-blooded mares
Keywords: Výkonnostní zkoušky; chladnokrevné klisny; celkové hodnocení; Performance tests; cold-blooded mares; overall evaluation