Činnosti nízkoprahového zařízení pro děti a mládež jako nástroj prevence rizikového chování mládeže - Griga, Martin (Jihočeská univerzita, 2020)
GRIGA, Martin. Činnosti nízkoprahového zařízení pro děti a mládež jako nástroj prevence rizikového chování mládeže. České Budějovice 2019/2020. Bakalářská práce. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Teologická fakulta České Budějovice, Oddělení praxe, vedoucí práce, M. Ehrlichová. Klíčová slova: NZDM, adolescence, rizikové chování, prevence rizikového chování. Tato bakalářská práce se zabývá prevencí rizikového chování mládeže v NZDM a to za využití zde poskytovaných činností. Cílem mé bakalářské práce je představit, jakým způsobem mohou činnosti v NZDM podpořit prevenci rizikového chování mládeže. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola charakterizuje NZDM, zabývá se jejich historickým vznikem, zakotvením v legislativě, cíli a popisuje průběh sociálních služeb v těchto zařízeních. Druhá část bakalářské práce je věnována rizikovému chování v období adolescence. V této části je charakterizován vývoj adolescenta z pohledu fyziologie, sociologie a psychologie a to včetně uvedení faktorů, které tento vývoj ovlivňují. Tato část se dále věnuje projevům rizikového chování mládeže, toto jednání definuje a určuje i rizikové a protektivní faktory ovlivňující toto chování. Třetí část práce se zabývá prevencí rizikového chování mládeže a rolí NZDM v systému prevence České republiky. V této části jsou uvedeny také konkrétní činnosti, které NZDM poskytují a dále je zde uvedeno jejich praktické užití jako nástroje prevence rizikového chování mládeže. Čtvrtá část práce obsahuje charakteristiku NZDM DEPO Kaplice, kde jsem vykonával povinnou studijní praxi. Tato část dále obsahuje i čtyři příklady z praxe, na dvou z nich je ukázáno, že činnosti NZDM mohou být v některých situacích úspěšnými nástroji prevence rizikového chování. Na zbylých dvou příkladech z praxe je ukázáno, že existují situace, kde činnosti NZDM nezafungovaly jako preventivní nástroje rizikového chování.
Aktivities of low-threshold facility for children and youth as an effective tool for prevention of risky youth behavior
Keywords: NZDM; adolescence; rizikové chování; prevence rizikového chování; LFCY; adolescence; risky behavior; prevention of risky behavior