Controllingové aktivity a nástroje v podniku - Pípalová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá aktivitami pracovníků controllingového oddělení společnosti Madeta a. s. během zavedení nového produktu na trh (sestavení předběžné kalkulace a zjištění rentability tržeb produktů). Společnost se zaměřuje na výrobu a prodej mléčných výrobků. Teoretická část se skládá z definování hlavních témat v souvislosti s controllingem. Dále se zabývá definováním různých druhů kalkulací. Praktická část se zaměřuje na představení společnosti a controllingového oddělení. Nejdůležitější část práce zahrnuje sestavení předběžné kalkulace na zakysané smetany o třech tučnostech a také určení výše zisku zakysaných smetan na základě objemů prodeje a prodejních cen. Tato situace je přepočítána na základě jiné výkupní ceně mléka.
Controlling activities and tools in the enterprise
Keywords: controlling; mlékárenský průmysl; nový produkt; předběžná kalkulace; rentabilita; controlling; dairy industry; new product; preliminary calculation; profitability