Vyhodnocení vlivu pastvy na užitkovost dojnic - Toman, Michal (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato práce se zabývá analýzou vlivu pastvy na užitkovost dojnic v podniku, který se nachází v LFA oblasti. Dále se také zabývá postupy při obhospodařování pastvin a při samotné pastvě. Operace, prováděné před pastvou a během pastvy, jsou důležité z hlediska množství a kvality píce. Z výsledků této práce vyplývá, že v podniku Těšovský statek s. r. o. byla mléčná užitkovost během pastevní sezóny nižší než v zimním období. Nižší mléčné užitkovosti bylo dosaženo z důvodů zvýšené pohybové aktivity, změny krmné dávky a nízké kvality porostu, s čímž souviselo vysoké zatížení pastvin, které bylo 2,2 DJ . ha-1.
Evaluation the influence of grazing on performance of dairy cows
Keywords: skot; mléčná užitkovost; pastva; cattle; milk efficiency; pasture