Hodnocení změn ve využití půdy v katastrálním území obce Lhota - Vlasenice - Lang, Martin (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá historií a současným využíváním krajiny v katastru Vlasenice u Kamenice nad Lipou. Jedná se o malou zkoumanou oblast o rozloze 404 ha v jihozápadním cípu Kraje Vysočina. Cílem této práce bylo za pomoci historických a současných mapových podkladů zhodnotit využívání krajiny v konkrétním období a porovnat změny mezi nimi až k aktuálnímu stavu. Zajímavé bylo zkusit vysledovat skutečné změny ve využívání krajiny a pokusit se určit důvody, které k tomu vedly. Příčiny změn byly hledány a porovnávány s pracemi různých autorů zabývajících se touto problematikou již dlouhodobě. V průběhu práce byla sledována ekologická stabilita krajiny v jednotlivých obdobích za pomocí koeficientů ekologické stability. Ty byly vypočítávány dle dvou různých metodik. Před samotným závěrem práce byla provedena úvaha o možném dalším výskytu oblasti s podobným vývojem využití půdy v rámci České republiky jako u zkoumané oblasti.
Evaluation the land use changes of the Lhota - Vlasenice village area
Keywords: využití země; krajina; ekologická stabilita; Vlasenice; kraj Vysočina; land use; landscape; Ecosystem stability; Vlasenice; Vysocina Region