Specifické poruchy učení u žáku na zkladní škole a jejich minimalizace - Baťková, Anna (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá problematikou specifických poruch učení u dětí na Základní škole. Snaží se přiblížit jednotlivé typy poruch a jejich příznaky, které jsou u dětí nejčastější. Dále se práce zabývá nejznámějšími teoriemi příčin specifických poruch učení, diagnostikou a v neposlední řadě cestami k minimalizaci a nápravě poruch. Jednotlivé kapitoly se opírají o nejznámější poznatky z oblasti specifických poruch učení. Problematice je věnována pozornost ve čtyřech kapitolách. První kapitola se věnuje příčinám poruch, tedy teoriím, které se snaží specifické poruchy učení vysvětlit z hlediska genetiky, poruch mozku, špatného dekódování informací, lehkých mozkových dysfunkcí a v neposlední řadě se věnuje vlivu prostředí. Následující kapitola rozděluje a vysvětluje jednotlivé diagnostické vyšetření, které dítě podstupuje před stanovením diagnózy. Třetí kapitola se zabývá jednotlivými specifickými poruchami učení. Popisuje definice poruch a jejich příznaky. Poslední kapitola je věnována minimalizaci poruch. Je zde seznámení s Individuálním vzdělávacím plánem a cvičeními pro jednotlivé poruchy.
On the Minimization of Specific Learning Problems in Elementary School Students
Keywords: specifické poruchy učení; dyslexie; dysgrafie; dysortografie; dyskalkulie; dyspraxie; teorie příčin; diagnostika; minimalizace; děti; učení; individuální vzdělávací plán; Specific Learning Problems; dyslexia; dysgrafia; dysgrafia; dyskalkulia; theories of the causes; diagnostics; minimization; children; teaching; Individual educational plan