Vliv antroposofie na české umění počátku 20. století - Lhotská, Karolina (Jihočeská univerzita, 2019)
Rudolf Steiner, zakladatel antroposofie, svým nadsmyslovým bádáním ovlivnil mnohá odvětví lidské činnosti, mezi nimi i umění. Bakalářská práce se zabývá vlivem jeho duchovní vědy především na malířství. Toto téma také zařazuje do širšího kontextu spirituálna jako zdroje inspirace pro ranou fázi abstrakce. Poté na dvou vybraných českých umělcích prozkoumá, jak konkrétně se antroposofie promítla do jejich tvorby.
Influence of Anthroposophy on Czech Art of the Early 20th Century
Keywords: Antroposofie; Rudolf Steiner; umění; antroposofické umění; moderna; 20. století; Rudolf Michalik; Josef Prinke; Anthroposophy; Rudolf Steiner; art; anthroposophical art; modern art; 20th Century; Rudolf Michalik; Josef Prinke