Laboratorní vyšetření herpetických infekcí (EBV, CMV) u pacientů Nemocnice České Budějovice, a.s. - Chaloupková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem práce je porovnání tří rutinních vyšetření diagnosticky cílených na průkaz EBV nebo CMV infekce - sérologie, PCR a buněčná imunita. Zhodnocen je soubor pacientů vyšetřených za období 2017 - 2019 v Nemocnici České Budějovice, a.s. V diskusi jsou porovnány vlastní výsledky s literárními údaji a posouzeny možnosti praktického uplatnění dosažených výsledků, poznatků a doporučení.
Laboratory examination of herpetic infections (EBV, CMV) in patients of the Hospital České Budějovice, a.s.
Keywords: Virus Epsteina-Barrové (EBV); cytomegalovirus (CMV); infekční mononukleóza (IM); sérologie; polymerázová řetězová reakce (PCR); buněčná imunita; Epstein - Barr Virus (EBV); cytomegalovirus (CMV); infectious mononucleosis (IM); serology; polymerase chain reaction (PCR); cellular immunity