Aspekt autenticity v uměleckém cestopise - Vaňková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2023)
Předmětem této diplomové práce bude nahlédnout umělecké cestopisy 60. let 20. století - Anděl na kolečkách, Žít v New Yorku (Miroslav Holub), Černý a bílý New York (Jiří Mucha), Já & ponsko (Eda Kriseová) v kontextu dobového diskurzu. Práce nastíní obecné tendence v umělecké literatuře 60. let a proměny žánru cestopisu během tohoto období - důraz na autenticitu, nový pohled na svět, beletrizace. Následně bude cílem vysledovat dané tendence u konkrétních cestopisných textů a posoudit, do jaké míry fungují jako reprezentace dobového myšlení.
Aspect of authenticity in literary travelogue
Keywords: umělecký cestopis; český cestopis 60. let 20. století; autenticita; beletrizace; Miroslav Holub; Jiří Mucha; Eda Kriseová; literary travelogue; Czech travelogue of the 60s in 20th century; authenticity; fictionalisation; Miroslav Holub; Jiří Mucha; Eda Kriseová