Stabilizace venkovských základních škol s malým počtem žáků v okrese Kutná Hora - Volf, Dominik (Jihočeská univerzita, 2023)
Malé venkovské základní školy v Česku mívají některé problémy - příliš malý počet žáků, nedobrý stavební stav a vybavenost, bývají ekonomicky málo efektivní a někdy trpí nedostatkem kvalifikovaných učitelů a konkurencí větších, zvláště městských základních škol. Diplomová práce si klade za cíl vytvořit strukturovaný systém opatření pro záchranu, stabilizaci a rozvoj malých venkovských základních škol v okrese Kutná Hora (i v celém Česku), a to na základě studia literatury a uskutečnění a vyhodnocení rozhovorů s představiteli malých venkovských základních škol a příslušných obcí na Kutnohorsku. Vyhodnocuje především anglicky psanou literaturu autorů z rozvinutých zemí Evropy, USA a Austrálie věnovanou vývoji venkovského školství, rušení venkovských škol, vtahům mezi venkovskými školami a příslušnými obcemi a komunitami, komunitním funkcím venkovským škol, rolím ředitelů a učitelů venkovských škol, ekonomické efektivitě venkovských škol a vybraným geografickým problémům souvisejících s těmito školami. Rozhovory byly uskutečněny s řediteli několika malých venkovských škol a se starosty příslušných obcí v řešeném okrese a byly zaměřeny zejména na stabilizaci venkovských škol a na podpůrné vztahy mezi školou, obcí a komunitou. Na konci diplomové práce je vložen strukturovaný systém opatření pro záchranu, stabilizaci a rozvoj malých venkovských základních škol v okrese Kutná Hora a v celém Česku.
Stabilization of rural elementary schools with a small number of pupils in the district of Kutná Hora
Keywords: venkovské školy; malé školy; základní školy; záchrana škol; rozvoj škol; venkovské periférie; Kutnohorsko; rural schools; small schools; elementary schools; school rescue; school development; rural periphery; Kutná Hora district