Ošetřovatelská péče u klienta s kardiostimulátorem - Lejčková, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato bakalářská práce je zaměřena na ošetřovatelskou péči o pacienty po implantaci kardiostimulátoru, na informovanost klientů o ošetřovatelské péči na přínos edukačního materiálu pro klienty v tištěné formě. Trvalá kardiostimulace je využívána při léčbě symptomatických poruch srdečního rytmu, kdy je srdeční sval stimulován ke své činnosti podnětem ze zevního zdroje - kardiostimulátoru. Samotná implantace je svým rozsahem malý operační výkon, který s sebou přináší možná rizika i komplikace, a profesionálně zvládnutá ošetřovatelská péče má za cíl tato rizika snížit. Důkladné informování pacienta ošetřovatelským týmem zvyšuje komfort pacienta po dobu hospitalizace, může snížit riziko pooperačních komplikací a strach z výkonu samotného. Správnou edukací po zavedení kardiostimulátoru jak před propuštěním do domácí péče, tak při ambulantních kontrolách umožníme bezproblémové zařazení pacienta do každodenního života. Výsledky této bakalářské práce jsme získali kvantitativním výzkumem použitím metody anonymního dotazníku. Pro zpracování výsledků bylo použito 93 správně vyplněných dotazníků. První hypotéza výzkumu byla zaměřena na kladné hodnocení informovanosti o ošetřovatelské péči po implantaci kardiostimulátoru klienty. Z výsledků dotazníku vyplynulo, že klienti jsou lékaři, všeobecnými i kardiostimulačními sestrami dostatečně informováni, že informovanost v posledních letech stoupá a je klienty pozitivně oceněna. Druhá hypotéza mapovala přínos edukačního materiálu o ošetřovatelské péči v tištěné formě. Tento materiál byl respondenty hodnocen jako srozumitelný a přínosný a poskytuje klientům cenné praktické rady o životě s kardiostimulátorem.
Nursing care of patients with pacemaker
Keywords: kardiostimulace; kardiostimulační průkaz; ošetřovatelský proces; edukace; informovaný souhlas; ošetřovatelská péče; cardiostimulation; pacemaker card; nursing process; education; informed consent; nursing care