Dopad diskuze o nutnosti důchodové reformy na vytváření dalších zdrojů zajištění ve stáří z generačního pohledu - Bendík, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2012)
Dopad diskuze o nutnosti důchodové reformy na vytváření dalších zdrojů zajištění ve stáří z generačního pohledu je název bakalářské práce, která je ve své teoretické části zaměřena na základní charakteristiku současného penzijního systému České republiky a popisuje faktory, na jejichž základě je navrhována reforma tohoto systému. Vzhledem k zaměření práce jsou zde podrobněji popsány jednotlivé alternativní možnosti vytváření finanční rezervy na stáří. Hlavním cílem práce nebyla ekonomická analýza dopadu připravované důchodové reformy na státní rozpočet nebo na ekonomickou situaci obyvatel, ale nalezení změny ve finančním chování obyvatel, zejména změna ve způsobu individuálního vytváření finanční rezervy na stáří. Bakalářská práce přináší zjištění a do jisté míry i inspiraci v oblasti tvorby rezervy finančních prostředků na stáři. Závěry z provedeného výzkumu ukazují pozitivní dopad probíhající diskuze na tvorbu finanční rezervy, jejíž vytváření v ekonomicky aktivním věku je cestou ke zmírnění propadu životní úrovně v důchodovém věku.
The impact of discussion about necessity of pension reform upon creating additional sources in old age from the point of generations
Keywords: Důchodová reforma; Systém sociálního zabezpečení; Finanční produkt; Finanční rezerva na stáří; Informovanost; Penzijní připojištění; Demografický vývoj; Starobní důchod; Pension reform; social security system; financial products; financial provision for old age; Awareness; Pension Insurance; Demographic trends; Retirement income