Druhové složení zooplanktonu vybraných rybníku v oblasti Javořické vrchoviny - Ištok, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2013)
Bylo studováno druhové složení rybničního zooplanktonu vybraných rybníku v oblasti Javořické vrchoviny, v okolí Nové Bystřice a Slavonic. Vzorkován byl pelagiál a na vybraných lokalitách i litorál rybníků. Při výběru vzorkovaných lokalit byl kladen důraz na výběr lokalit s historickým, předpokládaným či aktuálním výskytem Heterocope saliens, která se vyskytuje na lokalitách s rybníky v okolí rašelinišť a vodním prostředí s nižším pH. Tyto lokality jsou zpravidla extenzivně obhospodařovány. Bylo nalezeno 69 druhů (24 Cladocera, 15 Copepoda, 30 Rotatoria). Byla potvrzena hypotéza, že největší druhové spektrum zooplanktonu najdeme na mezotrofních lokalitách s mírným rybářským hospodařením.
Diversity of fishpond zooplankton in Javořice highlands region
Keywords: zooplankton; diverzita; Heterocope saliens; Cladocera; Copepoda; Rotatoria; pelagiál; litorál; zooplankton; diversity; Heterocope saliens; Cladocera; Copepoda; Rotatoria; pelagial; littoral