Volný čas seniorů- Výzkum v oblasti Prachaticka - Fenclová, Monika (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá problematikou trávení volného času seniorů. Klade si za cíl nalézt odpovědi na otázky, jak senioři tráví svůj volný čas a její problematikou. Teoretická část charakterizuje seniory, jejich sociální status v dnešní době, volný čas a problematiku volného času seniorů. V metodologické části je popsán samotný proces výzkumu, který má kvalitativní charakter. Výzkumný vzorek tvořil 15 respondentů seniorů starších 65 let, žijících ve vlastní domácnosti, nebo v domově pro seniory. Sběr dat probíhal prostřednictvím metody rozhovoru. V praktické části jsou shrnuty výsledky výzkumu. Z výzkumu bylo zjištěno, že senioři tráví svůj volný čas poměrně aktivně. Snaží se naplno využít svůj čas a život, který naplňují různými aktivitami a koníčky. Aktivity prokládají odpočinkem, jenž považují za zasloužený a připisují mu zvláštní pozornost. Způsob trávení volného času je nejvíce podmiňován fyzickým a psychickým zdravím seniorů. Proto si vybírají takové aktivity, jenž jim přispívají ke zlepšení fyzického tak psychického zdraví.
Leisure time senior- research on territory Prachatice
Keywords: stáří; znaky stáří; volný čas; age; signs of old age; free time