Traumatic Events: A Linguistic Perspective - Krejčová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem práce je podrobné prozkoumání traumatických zážitků z lingvistického hlediska. Lidé, kteří hovoří o svých traumatických zkušenostech, užívají jazyk specifickým způsobem a ostatní, kteří se této konverzace účastní, by tomuto měli uzpůsobit svá očekávání. Práce se tedy zejména zaměří na to, jak vypadá diskurz traumatických zážitků a jak je v jeho rámci pracováno s narativem a s dalšími lingvistickými jevy. Tyto informace pomohou popsat, jak by se mělo k jedincům s traumatickými zážitky přistupovat a jak jejich výpovědi interpretovat. Pro dosažení tohoto cíle budou použity poznatky jak z teoretické a aplikované lingvistiky, tak i z interdisciplinárních oborů jako je psycholingvistika. Konkrétně pak bude tato práce čerpat z právních a psychologických zdrojů. Budou zkoumány soudní případy související s výpověďmi obětí traumatických zážitků a zároveň také psychologické příručky, které se danou problematikou zabývají.
Traumatic Events: A Linguistic Perspective
Keywords: trauma; lingvistika; psycholingvistika; narativ; koherence; trauma; linguistics; psycholinguistics; narrative; coherence