Potravní a sociální chování při získávání limitovaného okusu ve stádě farmově chovaných antilop losích (Taurotragus oryx)- manipulativní experiment s využitím strom simulujícího držáku na zakládání větví - Lišková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce je zaměřena na analýzu potravního, komfortního a sociálního chování ve stádě antilop losích (Taurotragus oryx) iniciovaného předložením okusu do stojanu simulujícího strom. V roce 2008 a 2010 bylo pořízeno 15 hodinových videozáznamů chování postupně se třemi různými dospělými samci ve farmovém chovu antilop losích na ŠZP ČZU Lány. Cílem práce bylo vyhodnotit přístupnost k limitovanému zdroji potravy, frekvenci chování při příjmu potravy ve vztahu k hierarchickému postavení ve stádě, věku a pohlaví a zjistit jestli stojan bude využíván také ke komfortnímu chování (drbání, grooming). Dospělý samec byl ve stádě vždy nejvýše postavený a nikdo na něj neútočil, následovaly samice a mláďata. Přístup k limitovanému zdroji okusu byl ovlivňován mírou agrese dospělých výše postavených samic směrem k mladším a níže postaveným, které odháněly se stejnou frekvencí i mláďata. Dominantní samec odháněl především dominantní samice. Celková doba, i frekvence všech typů chování souvisela s pohlavím jedince, postavením v hierarchii stáda a s přítomností mláděte. Se zvyšující se hierarchickou pozicí ve stádě jedinci obvykle déle a častěji provozovali potravní a komfortní chování. Lze říci, že oba typy chování déle prováděli dospělí samci než samice. Samci a samice jednotlivé aktivity prováděli déle a častěji pokud mládě přítomno nebylo.
Feeding and related social behaviour during limited browse in a herd of captive elands (Taurotragus oryx) - expariment with tree like branch holder.
Keywords: chování; antilopa losí; limitovaný okus; rohy; behaviour; eland; limited browse; horns