Flóra pěstovaných okrasných rostlin historického Beaufortského alpina v Bečově nad Teplou (Karlovarsko) - Špaková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce je zaměřena na analýzu druhového bohatství bývalého Beaufortského alpina v Bečově nad Teplou, které se intenzivně rozvíjelo v období mezi světovými válkami. V tomto období patřilo k nejvýznamnějším sbírkám rostlin na našem území a jeho činnost byla fakticky ukončena po roce 1945 odchodem rodiny Beaufortů a vévodských zahradníků. Fragmenty tohoto alpina jsou základem dnešní Bečovské botanické zahrady. Hlavním přínosem práce je sestavení dosud nejucelenějšího souhrnu zde původně pěstovaných rostlin a podchycení zbylých prvků historického alpina v terénu pro jejich další využití. K tomuto účelu byla zpracována i kompletní rešerše publikovaných i archivních historických materiálů. Do současnosti se dochovalo celkem 16 bylinných taxonů a dalších 24 taxonů naší domácí flóry by bylo vhodné zachovat jako typické ukázky některých biotopů. Dřevinných taxonů se dochovalo 83 (26 je známo pouze rodově). Tyto taxony se dochovaly z 1300 - 1800 původně pěstovaných taxonů rostlin (z nichž 654 je již známo z historických materiálů). Součástí práce jsou i návrhy využití zahrady a možnosti nového osázení.
Flora of Beaufort rock garden in the Bečov nad Teplou town (district Karlovy Vary)
Keywords: původní taxony; přežívající taxony; okrasné rostliny; Beaufortské alpinum; Bečovská botanická zahrada; original taxa; surviving taxa; ornamental plants; Beaufort rock garden; Bečov Botanical Garden