Implementace zlatého pravidla morálky do krizových plánů ochrany obyvatelstva - Markvart, Petr (Jihočeská univerzita, 2018)
Ve své diplomové práci s názvem Implementace zlatého pravidla morálky do krizových plánů ochrany obyvatelstva se pokusím navázat na myšlenky a závěry své bakalářské práce, ve které jsem zjišťoval, jestli mohou členové integrovaného systému při mimořádné situaci využít zlatého pravidla morálky při samotném zásahu. Došel jsem k závěru, že při samotném zásahu se členové jednotlivých složek integrovaného záchranného systému řídí platnou legislativou a rozkazy velitele zásahu. Přesto by přivítali v určitých situacích možnost, rozhodovat se dle zlatého pravidla morálky, které nám ve stručnosti říká: "Nečiň druhým to, co nechceš, aby činili oni tobě." Převedeno do situací v případě mimořádné události to může znamenat: "Rozhoduj se v určitých situacích tak, jako bys byl ty v roli zachraňovaného a ne zachránce." Cílem mé diplomové práce bude zjistit, zda-li je možné implementovat tuto myšlenku do samotných krizových plánů a především to, jestli by samotní zasahující členové integrovaného záchranného systému toto pravidlo v určitých situacích využívali. Spojení dvou zdánlivě nespojitelných světů se zdá být na první pohled nesmyslné, ale už samotný výzkum a rozhovory s jednotlivými členy integrovaného systému mne přesvědčily o tom, že i filosofické otázky a jméno Imannuela Kanta se může velice úzce prolínat se světem mimořádných událostí a záchrany lidských životů, zdraví a majetku obyvatel. Velice rád bych se touto diplomovou prací společně s předchozí prací bakalářskou, pokusil vytvořit jednotný celek jako myšlenku, která nás může motivovat k myšlence, jestli je nutné na současném stavu legislativy něco měnit, či vlastně i samotná legislativa je nastavená jako určitá forma zlatého pravidla morálky.
The Implementation Of the golden rule of Morality into Crisis Plans of the Protection of Population
Keywords: zlaté pravidlo morálky; složky IZS; IZS; ochrana obyvatelstva; evakuace; HZS; Imannuel Kant; kategorický imperativ; krizové plány; golden rule of morals; components of IZS; IZS; population protection; evacuation; HZS; Imannuel Kant; categorical imperative; crisis plans