Četnictvo a jeho činnost na Českobudějovicku v době první Československé republiky, se zvláštním zřetelem k Četnické stanici Borovany (1919-1939) - Smrž, Petr (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zaměřuje na činnost četnictva na Českobudějovicku v době první Československé republiky se zvláštním zřetelem k Četnické stanici Borovany. První kapitola je úvodem do problematiky této práce. Druhá kapitola přináší základní informace o československém četnictvu. Obsahuje definici československého četnictva, jeho stručnou historii a organizační strukturu. Zabývá se též zákonem o československém četnictvu, popisuje poslání a úkoly četníků. Přibližuje i charakter služebních odměn a požitků, pojednává o výstroji a výzbroji četníků, o podmínkách přijetí do četnického sboru a na závěr i o denním řádu československého četnictva. Třetí kapitola popisuje organizační strukturu četnictva na Českobudějovicku. Čtvrtá kapitola je stěžejní částí bakalářské práce. Vychází z dochovaných archivních materiálů a ego dokumentů a jejich analýzy. Ve sledovaném období pojednává o obci Borovany a Četnické stanici Borovany. Na základě rozboru staničních knih popisuje rajon stanice a činnosti četníků, dle informací z podacích protokolů je pak analyzována komunikace stanice. Získané poznatky jsou shrnuty v závěrečné pasáži.
Gendarmerie and its´ activity in České Budějovice region during the first Czechoslovak Republic, with special focus on the Gendarmerie station Borovany (1919-1939)
Keywords: četnictvo ČSR; činnost četnictva; Českobudějovicko; Četnická stanice Borovany; staniční knihy; podací protokoly; Václav Šrol; Czechoslovak gendarmerie; gendarmerie activities; České Budějovice; Borovany gendarmerie station; station books; management protocols; Václav Šrol