Hodnoty, hodnotové preference v adolescenci - Hrnečková, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2017)
Téma bakalářské práce je Hodnoty, hodnotové preference v adolescenci. Cílem práce bylo zjistit hodnoty, hodnotové preference dnešních adolescentů ve věku 15 23 let a zjištěné výsledky šetření porovnat s výsledky žebříku hodnot, které prováděli P. Sak a K. Saková v roce 2002 a které jsou publikované v knize Mládež na křižovatce. Pro naplnění cíle práce byly na základě odborné literatury, popsány dvě velké kapitoly. V první kapitole byla řešena problematika hodnoty a v druhé podán ucelený náhled na adolescenci. V rámci vlastního výzkumu pro zjištění žebříčku hodnot byla použita stejná metoda,použili P. Sak a K. Saková. Respondenti pracovali s "baterií hodnot" a význam každé hodnoty hodnotili na škále od 1 5, kdy č. 5 mělo nejvyšší význam. Výzkum probíhal za pomoci techniky dotazník. Všechny stanovené hypotézy bakalářské práce byly potvrzeny. Hodnota zdraví se umístila na prvním místě. Hodnota politická angažovanost na posledním místě. Hodnota Bůh stoupla v žebříčku hodnot. A také hodnoty vyjadřující posun k materiálním hodnotám a egoismu měly vysoký vzestup v mém žebříčku hodnot, jak jsem předpokládala.
Values, value preferences in adolescence
Keywords: Teorie hodnot; hodnotové preference; teorie adolescence; porovnání žebříčků hodnot; Theory of values; value preferences; theory of adolescence; comparing the value preferences