Mapování pivovarů v příhraničním regionu - Novák, Jan (Jihočeská univerzita, 2020)
Historické pivovary nebyly jen neoddělitelnou součástí majetku právovárečníků, ale především majetkem šlechtických rodů. Práce se zabývá již zaniklými, historickými pivovary a pivovary současnými na území okresu Českých Budějovic. V jednotlivých kapitolách pivovarů práce pojednává především o majetkové struktuře, maximálních ročních výstavách piva, roku vzniku a roku zániku. Součástí jsou také dvě bodové mapy, vyznačující pivovary historické a současné, podle jejich původních majitelů, přehledná tabulka s těmi nejdůležitějšími informacemi pohromadě a seznam obrázků z této práce.
Mapping of breweries in border region
Keywords: Historie pivovarnictví; pivo; Českobudějovicko; Rožmberkové; Schwarzenberkové; pivovary jižní Čechy; maximální roční výstav; současné pivovarnictví; History of brewing; beer; Českobudějovicko; Rosenberg; Schwarzenberg; breweries South Bohemia; maximum annual beer production; contemporary brewing