Monitorování 3H v řece Vltavě v okolí ETE - Zeman, Karel (Jihočeská univerzita, 2008)
Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) a Státní ústav radiační ochrany (SÚRO) se podílejí na nezávislém monitorování okolí jaderných elektráren (JE) v souladu s požadavky legislativy ČR ( vyhláška č. 319/2002 Sb. o radiační monitorovací síti RMS, ve znění vyhlášky č. 27/2006 Sb.). Součástí monitorování je sledování vzorků hydrosféry, kde v případě radioaktivního úniku z JE mohou být radionuklidy detekovány. Odběry jsou prováděny s týdenní periodou (2 odběrová místa z řeky Vltavy pod zaústěním odpadního kanálu z JE Temelín - Kořensko pod hrází, Újezd) a s měsíční periodou (5 odběrových míst z řeky Vltavy - 2 nad zaústěním, 3 pod zaústěním, a 1 odběrové místo z retenční nádrže dešťových vod Býšov). K měření aktivity tritia podle metodiky ČSN ISO 9698 (757635) v povrchových vodách je používán kapalinový scintilační spektrometr beta TriCarb od firmy CANBERRA PACKARD. Cílem práce je stanovení objemové aktivity bodových vzorků z monitorovacích bodů SÚJB v řece Vltavě (zaměřeno na Kořensko) a prověření kinetiky tritia v závislosti na ovlivňujících faktorech jako je doba výpustě JE, průtok vodním dílem Kořensko, výška hladiny ve vodní nádrži Orlík atd. V práci je diskutována možnost zpětného stanovení aktivity a doby výpustě z ETE, jež by umožnilo SÚJB konfrontaci s poskytovanými údaji jadernou elektrárnou. Výsledky měření objemové aktivity tritia ve vodních tocích v okolí JE se nacházejí v dobré shodě při mezilaboratorním porovnání SÚJB a JETE. Výsledky prováděných měření umožňují v návaznosti na znalost doby a množství vypouštěných odpadních vod z JE Temelín posoudit šíření tritia ve vodním toku řeky Vltavy, jak v časovém horizontu, tak i v kvantitativním odhadu ředění vypouštěných aktivit v závislosti na průtocích. Vzhledem k dlouhodobosti sledování okolí JE je možné prokazatelně doložit, že v průběhu provozu JE nedochází k ohrožení zdraví kritické skupiny obyvatel v okolí JE Temelín, že radiační situace je stabilní a provozovatel JE plní požadavky a podmínky autorizovaných limitů pro uvádění radionuklidů do životního prostředí.
3H monitoring in the river Vltava in the surroundings of NPP Temelín
Keywords: jaderná energetika; monitorování; objemová aktivita tritia; tritium; kapalné výpustě; životní prostředí; monitoring; volume activity; enviroment; tritium