Geodetická sledování prostorových polohových změn rekultivovaných svahů pohornické krajiny. - Dvořáková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2009)
Tématem této práce je vyhodnocení 2 etapových měření v místní síti Rabenov provedených v roce 2007. Síť byla vybudována pro sledování svahových posunů v bývalé těžební oblasti u Ústí nad Labem. Konkrétně se jedná o jihozápadní část bývalého lomu Chabařovice. Pro terestrická měření se použily totální stanice Leica TC 1700 a 1800. GPS měření proběhlo pomocí soupravy Trimble 5700. Získané hodnoty - vodorovné úhly, šikmé délky a zenitové úhly byly nejprve redukovány na spojnici stabilizačních značek. Z redukovaných hodnot byly vypočteny vyrovnáním prostorové sítě souřadnice bodů. Výsledné souřadnice byly porovnány s nultou etapou a byly spočteny jejich odchylky. Veškeré výpočty proběhly v geodetickém počítačovém softwaru Rocinante. Posledním bodem práce bylo testování odrazných hranolů.
Observation of the slope slides at localities of reclamation at the sites of open-cast mines by geodetic methods.
Keywords: svahové posuny; etapová měření; vyrovnání prostorové sítě; odrazné hranoly; slope shifts; stage measurement; evaluation of three-dimensional net; reflecting targets