Zdravotně sociální problematika péče o chrup seniorů v Domě seniorů- domově důchodců v Pacově - Tůmová, Dana (Jihočeská univerzita, 2010)
Stárnutí chrupu a s tím přicházející potíže jsou očekávány a přijímány jako přirozená součást stáří. Následky nevhodné péče o chrup, zanedbávání péče o chrup, nedostatečná informovanost spolu s přirozeným procesem involuce, zhoršením fyzického i psychického stavu však způsobují celou řadu obtíží výrazně ovlivňující kvalitu života. Nejde jen o zdravotní obtíže, ale i poruchy mluvení a artikulace, poruchy v příjmu potravy, nepříznivý estetický efekt a následný sociální dopad. Jde o téma, které je takřka opomíjeno, přestože představuje významný aspekt v životě člověka. Náplní teoretické části práce jsou důsledky demografického stárnutí, kapitoly o orálním zdraví seniorů a oddíly věnované popisu zařízení, kde probíhala výzkumná činnost. Cílem práce bylo vyhodnocení zdravotně sociální problematiky péče o chrup seniorů v Domě seniorů - domově důchodců v Pacově. Zaměřila jsem se na subjektivní pohled seniorů na tuto problematiku. V bakalářské práci byla použita metoda kvantitativního výzkumu, technikou sběru dat byl řízený dotazník. Výsledky výzkumu byly zpracovány do grafů a tabulek. Cíl byl naplněn, získání dat proběhlo bez obtíží, dotazníkové šetření bylo časově náročnější vzhledem k specifikům cílové skupiny. K částečné objektivizaci získaných informací byla použita technika obsahové analýzy dat. Obě negativně postavené hypotézy byly potvrzeny, i když v menší než předpokládané míře. H1 Stav chrupu seniorů v Domě seniorů - domově důchodců v Pacově ovlivňuje kvalitu jejich života negativním způsobem. H2 Současný systém péče o chrup seniorů v Domě seniorů - domově důchodců v Pacově neodpovídá jejich opravdové potřebě z hlediska kvality života. Svou práci chápu jako indikátor kvality péče o institucionalizované seniory, jehož výsledky povedou k zlepšování úrovně péče jak v tomto konkrétním zařízení, tak k obeznámení odborné veřejnosti o široké problematice tohoto tématu.
Health-social problems of a dental care of elderly people living in a senior house in Pacov
Keywords: chrup; domov pro seniory; dům s pečovatelskou službou; péče; orální zdraví; senior; zdravotně sociální problematika; zubní náhrada; dental; home for the elderly; nursing home; care; oral health; senior; health and social issues; denture