The importance of various types of littoral habitats for fish in reservoirs - Šmejkal, Marek (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem práce bylo zjistit habitatové preference běžných druhů našich ryb na třech typech litorálních habitatů (pláže, sutě, pařeziny). Shromážděný materiál pochází ze čtyř českých nádrží. Tato studie ukázala, že se jednotlivé habitaty liší jak biomasou a početností ryb, tak druhovým složením. Ačkoliv měly nádrže odlišné druhové složení, trendy v biomase, početnosti a rybích preferencích zůstávaly stejné.
The importance of various types of littoral habitats for fish in reservoirs
Keywords: habitatové preference; tenata; nádrž; strukturovanost prostředí; sklon dna; struktura společenstva; habitat preferences; gillnet; reservoir; structural complexity; slope steepness; community structure