Rozdíl v percepci kojeneckého pláče matek prvorodiček a vícenásobných matek. - Smolková, Marie (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou subjektivního vnímání kojeneckého pláče matkou. Cílem práce je zjistit, zda má na percepci kojeneckého pláče vliv mateřská zkušenost. Prostřednictvím Videodotazníku kojeneckého pláče matky prvorodičky a vícerodičky posuzují charakteristiky kojeneckého pláče a pocity, které v nich percepce kojeneckého pláče vyvolává. Výzkumný vzorek tvořilo 128 matek kojenců ? 67 prvorodiček a 61 vícerodiček. Získaná data z obou skupin byla porovnána na základě metody Mann Whitney U test. Bylo zjištěno, že prvorodičky na rozdíl od vícerodiček vnímají kojenecký pláč signifikantně více jako nepříjemný, protivný až odpudivý a pociťují při něm úzkost.
The difference in perception of infant crying between mothers who gave birth for the first time and mothers who gave birth multiple times.
Keywords: kojenecký pláč; percepce kojeneckého pláč; pocity z kojeneckého pláče; charakteristiky kojeneckého pláče; prvorodičky; vícerodičky; Videodotazník kojeneckého pláče.; infant crying; perception of infant crying; feelings caused by infant crying; characteristics of infant crying; primiparas; multiparas; Videoquestionnaire of infant crying.