Termoregulační schopnosti rypoše Fukomys darlingi a jejich vývoj u mláďat - Zemanová, Milada (Jihočeská univerzita, 2010)
Spotřeba kyslíku a tělesná teplota byla měřena u dospělců a mláďat sociálního rypoše(Fukomys darlingi), abychom otestovali poikilotermní vlastnosti tohoto druhu a vliv přítomnosti dospělých na termoregulační schopnosti mláďat. Úroveň klidového metabolismu dospělců byla 0.76 {±} 0.20 mlO2g-1hod-1 v termoneutrální zóně 27-34°C. Poikiolotermní vlastnosti u tohoto druhu nebyly prokázány, protože tělesná teplota byla při nízkých okolních teplotách stabilní (33.0 {±} 0.5°C). Mláďata začala termoregulovat ve věku jednoho měsíce a stabilní tělesnou teplotu si dokázala udržet velmi pozdě až ve věku tří měsíců. Moje výsledky ukazují, že přítomnost dospělých je důležitá pro termoregulaci mláďat.
The Thermoregulatory Abilities in a Mole-rat Fukomys darlingi and its Development in Pups
Keywords: rypoši; Bathyergidae; termoregulace; klidový metabolismus; tělesná teplota; altriciální; vývoj termoregulace; sociální termoregulace; mole-rats; Bathyergidae; thermoregulation; resting metabolic rate; body temperature; altricial; development of thermoregulation; social thermoregulation