Role Probační a mediační služby v resocializaci romských delikventů. - Nováková Lojdová, Leona (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku role Probační a mediační služby v resocializaci romských delikventů. V textu je nastíněna historie a současnost Romů v České republice, jejich členění i životní styl. Pozornost je věnována činnosti Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o. s. Náhled je nabízen i na poslání, cíle působení a zásady činnosti Probační a mediační služby. Nechybí ani výčet principů a oblastí její činnosti. Cílem práce je zmapování úlohy Probační a mediační služby při resocializaci romských delikventů a dílčím cílem zjištění, zda na zvýšení úspěšnosti resocializace má vliv zkvalitnění práce probačních úředníků a angažovanost odborné a laické veřejnosti. V praktické části práce je využito kvalitativního výzkumu a jeho metodami jsou zvoleny sekundární analýza dat statistických údajů a dotazník.
The status of probation and mediation services in re-socialisation of romany delinquents.
Keywords: Delikvence; Mediace; Probace; Probační a mediační služba; Resocializace; Romové; Deliquency; Mediation; Probation; Probation and mediation service; Re-socialisation; Romany