Poruchy nálady a chování u obyvatel Domova důchodců. - Miksová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2007)
V současném stavu se snažím o přiblížení problematiky poruch nálady a chování u geriatrických pacientů. Nejprve jsem se zaměřila obecně na chování-behavioralismus, poté jsem popsala jeho poruchy, kde jsem uvedla především ty, které se nejčastěji vyskytují v souvislosti se stářím. Dále jsem se zabývala poruchami emotivity a depresemi. U depresí jsem se snažila přiblížit epidemiologii, rizikové faktory, klinický obraz, klasifikaci, diagnostiku, prognózu a terapii. Nakonec jsem věnovala pozornost komunikaci s geriatrickým nemocným a úloze sestry při podpoře duševního zdraví. Informace potřebné k získání dat byly získány prostřednictvím studia odborné literatury a metodou dotazníku MDS (Minimum Data Set) sekce E (nálada a chování) ze souboru RAI (Resident Assessment Instrument) tvořeného patnácti uzavřenými otázkami. Výzkumný soubor byl tvořen pacienty z G-Centra v Táboře a také z Domovů důchodců v Chýnově a Soběslavi. Návratnost dotazníku byla 100%. Pro tuto výzkumnou práci bylo tedy použito všech 150 dotazníků. Limitující faktor výzkumu byl u všech třech Domovů důchodců stejný. Domovy důchodců byly vybrány na základě své podobnosti (vybavení, struktury, kultury{&x2026;}). Dále v každém z nich došlo k náhodnému výběru 25 mužů a 25 žen. Cílem výzkumné diplomové práce bylo zmapovat frekvenci výskytu poruch nálady a chování u obyvatel vybraných Domovů důchodců v táborském okrese a zjistit, které z nich převažují. Byly stanoveny tři hypotézy - U obyvatel vybraných Domovů důchodců se budou vyskytovat častěji poruchy chování (38%) než poruchy nálady (42%), dále že z poruch chování se bude nejméně často vyskytovat slovní agrese a ohrožování (32%), a z poruch nálady budou převažovat neopodstatněné strachy a úzkosti (67%). Celkové vyhodnocení výsledků této diplomové práce je velmi alarmující, neboť získané údaje poukázaly na zvýšený výskyt psychiatrické patologie.
The disorders of the mood and behaviour among residents of nursing home.
Keywords: Porucha nálady-Porucha chování-Okres Tábor-Senioři-Domov důchodců; Disorder-Mood-Behaviour-Nursing home