Výskyt Streptococcus agalactiae u těhotných žen - Vetchá, Sára (Jihočeská univerzita, 2022)
Streptococcus agalactiae je podmíněným komenzálním patogenem u člověka. Přirozeným rezervoárem této bakterie je pochva, gastrointestinální trakt a nosohltan. Onemocnění vyvolává pouze při oslabení hostitele, u kterých ale může způsobit i život ohrožující infekce. U žen se Streptococcus agalactiae často šíří z trávicího traktu až do oblasti pochvy a porodních cest. Právě v porodních cestách může dojít k přenosu a tím i nakažení novorozence během porodu. Cílem teoretické části bylo seznámení se s problematikou onemocnění bakterií Streptococcus agalactiae a možnostmi její laboratorní diagnostiky. V této práci jsou uvedeny informace o Streptococcus agalactiae, možnosti kultivace a diagnostiky používané pro jeho průkaz, vedoucí ke zjištění citlivosti na antibiotika. Streptococcus agalactiae je streptokok patřící mezi bakterie, teoretická část je tedy stručně zaměřena i na stavbu bakteriální neboli prokaryotické buňky a obecným informacím o rodu Streptococcus. Hlavním cílem praktické části bylo provedení screeningového kultivačního vyšetření výtěrů z pochvy těhotných žen, v případě pozitivity sledovaní rezistence na různá antibiotika a následné zpracování dat vzorků s pozitivním nálezem z gynekologických ambulancí. V laboratoři mi bylo umožněno zpracovat celkem 80 vzorků od žen v 35. - 37. týdnu těhotenství. Provedla jsem screeningové kultivační vyšetření a následně jsem přítomnost Streptococcus agalactiae ve vzorku potvrdila nebo vyvrátila pomocí latexové aglutinace nebo CAMP testu. Z 80 mnou zpracovaných vzorků vyšla pozitivita na bakterii Streptococcus agalactiae u 19 těhotných žen, což je z celkového počtu 80 vzorků 23,75 %. Pro průkaz citlivosti na antibiotika u pozitivních vzorků jsem použila metodu diskového difuzního testu. Výsledky výzkumu bakalářské práce mohou sloužit jako informační zdroj.
Occurrence of Streptococcus agalactiae in pregnant women
Keywords: Streptococcus agalactiae; kultivace; diagnostika; antibiotika; antibiotická rezistence; prokaryotická buňka; bakterie; Streptococcus agalactiae; cultivation; diagnosis; antibiotics; antibiotic resistence; prokaryotic cell; bacteria