Zhodnocení chovu ptáků z řádu zoborožci (Bucerotiformes) ve vybraných zoologických zahradách České republiky - Záhorová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2016)
Zoborožci jsou v posledních letech často chovanými druhy ptáků v podmínkách zoologických zahrad nejen v zahraničí, ale také v České republice. Tito ptáci, které nejvíce charakterizuje velký zahnutý zobák s přilbicí, hrají v přírodě důležitou ekologickou roli "lesních farmářů". Jejich populace však v přírodě ubývají. Zoborožci čelí úbytku přirozeného prostředí a potravy, jsou loveni pro maso a pro obchod. Přestože se dnes daří v lidské péči některé druhy odchovávat relativně běžně, zkušenosti s odchovy nejsou velké. Specifika biologie hnízdění společně se složitými sociálními vazbami navíc zoborožce řadí mezi chované druhy s nižší reprodukční úspěšností. A proto správně zvládnutá technika chovu, vycházející ze znalosti biologie a ekologie druhu, je pro úspěšný chov a rozmnožování zásadní. Zoologické zahrady se tak díky své práci mohou zasadit o ochranu tohoto druhu. Tato práce popisuje podmínky a výsledky chovu zoborožců v zoologických zahradách v Liberci, Dvoře Králové nad Labem a v zoo Zlín Lešná s cílem stanovit hlavní faktory ovlivňující hnízdění zoborožců v podmínkách lidské péče.
Evaluation of breeding of birds of the order hornbills (Bucerotiformes) in selected zoos in the Czech Republic
Keywords: zoborožec; Bucerotiformes; zoologická zahrada; hnízdění; chov; odchov; hornbill; Bucerotiformes; zoo; nesting; breeding; rearing