Řízení měnového rizika prostřednictvím finančních derivátů - Jandová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce se zabývá analýzou měnových rizik, které vyplývají z podnikatelské činnosti a využití finančních derivátů při zajištění proti těmto rizikům. V teoretické části jsou definovány základní pojmy pro pochopení této práce. V tomto segmentu je také popsán koncept rizika a jeho klasifikace a také metody řízení rizik. Součástí jsou také informace o jednotlivých finančních derivátech a jejich členění. Autor v této sekci také informuje o forwardech, futures, swapech a opcích. Poslední kapitola teoretické části je věnována motivaci společnosti obchodovat finanční deriváty. V praktické části jsou využity teoretické poznatky z předchozí kapitoly. V úvodu této části autor představuje společnost a aplikuje na ní modelový příklad. Nejprve je simulován budoucí vývoj kurzu CZK/EUR podle metody Monte Carlo. Následně jsou vybrané finanční deriváty oceněny a jsou určeny efekty, které plynou ze zajištění pomocí těchto finančních nástrojů. V závěru kapitoly jsou porovnány jednotlivé zajišťovací strategie podle stanovených kritérií. V závěru jsou zhodnoceny jednotlivé strategie a je uvedeno doporučení nejvýhodnější zajišťovací strategie pro danou společnost.
Managing currency risk with financial derivates
Keywords: Měnové riziko; finanční deriváty; zajištění; Currency risk; financial derivatives; hedging