Sociální vyloučení u bezdomovců a jeho vliv na zdraví - Zlatušková, Vendula (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce zpracovaná na téma "Sociální vyloučení u bezdomovců a jeho následný vliv na zdraví" podává ucelený pohled na problémy lidí, kteří se nacházejí bez střechy nad hlavou, rodinných a společenských vazeb a často trpí zhoršeným zdravotním stavem a nedostatkem kvalitní sociální a zdravotní péče. V teoretické části, nazvané kapitolou "Současný stav", se zabývám myšlenkami a prostudováním základních pojmů. Definováním objektivních a subjektivních faktorů bezdomovectví, dále a stěžejně problematikou zdraví a jeho determinant, přičemž nastiňuji právě problematiku zdraví týkající se osob bez přístřeší, především somatické a psychické komplikace, navazující na systém zdravotní péče poskytovaný těmto lidem. Cílem bylo odhalit a vydefinovat prvky sociálního vyloučení u bezdomovců a nalézt jejich podmíněnost ve vztahu k subjektivnímu vnímání zdravotního stavu. Základním položeným podkladem pro výzkum byly následující výzkumné otázky: V1: Jaké příčiny hrály významnou roli v ocitnutí se respondentů na ulici? V2: Jak lidé bez domova hodnotí své momentální zdraví? V3: Jak lidé bez domova vnímají pomoc v oblasti zlepšení jejich situace? Předmětem výzkumu jsou souvislosti mezi životní (sociální) situací vybrané skupiny obyvatel a jejich subjektivně vnímaným zdravotním stavem. Ke zjištění potřebných údajů byla použita metoda kvalitativního charakteru, technika polořízeného rozhovoru doplněna pozorováním. Výzkum byl proveden v Azylovém domě sv. Pavla v Českých Budějovicích. Rozhovory byly uskutečněny s 10 respondenty a výsledky zkoumaného souboru jsou shrnuty v podobě kazuistik. Následně rozděleny do kategorií a interpretovány podle podobnosti či rozdílnosti uvedených tvrzení. Tato práce může být využita jako podklad pro další kvantifikovatelné zkoumání sociálních determinant zdraví souvisejících s bezdomovectvím. Společně se sociální pracovnicemi AD sv. Pavla vnímám absenci propojení zdravotně sociálních služeb pro osoby bez domova. Tuto problematiku je třeba dále prohlubovat, aby posléze mohla sloužit k ovlivnění veřejné politiky při formování prostředí ovlivňujícího naše zdraví.
Social Exclusion Among The Homeless And Its Impact On Health
Keywords: Bezdomovectví; Chudoba; Sociální vyloučení; Zdraví; Subjektivní vnímání zdraví; Homelesness; Powerty; Social Exclusion; Health; Subjective perception of health