Maloobchodní dostupnost v Kraji Vysočina - Bouzková, Renata (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá maloobchodní dostupností v Kraji Vysočina. Jako maloobchodní jednotky byly zvoleny hypermarkety, těch se na Vysočině nachází 14 a provozují je tři společnosti. Jedná se, o AHOLD Czech Republik, a.s., Kaufland Česká republika, v.o.s. a Tesco Strores ČR, a.s. Cílem je určit rozmístění a počet těchto hypermarketů v obcích kraje a stanovit, zda existuje možnost lepšího uspořádání. V první části práce jsou definovány pojmy, jako je maloobchod, gravitační modely, geografický informační systém a prostorová analýza. Praktická část se věnuje jednotlivým metodám, jak zjistit maloobchodní dostupnost. Toho je dosaženo použitím Thiessenových polygonů, obalových zón hypermarketů (bufferů), modelováním obslužných zón pomocí nástrojů síťové analýzy v Network Analystu a pomocí huffova gravitačního modelu. Důležité je seznámit se s pracovním prostředím počítačového softwaru ArcGIS, ve kterém jsou analýzy provedeny a následně vizualizovány prostřednictvím map. Na základě výsledků jsou doporučeny návrhy na zlepšení budoucího uspořádání maloobchodních sítě.
Retail availability in the Vysočina region
Keywords: Maloobchod; Geografický informační systém; gravitační model; Thiessen polygon; Buffer model; Network Analyst; Huff model; Retail; Geographic information system; gravity model; Thiessen polygon; Buffer model; Network Analyst; Huff model