Uplatnění lapačů mimovodního hmyzu v chovu plůdku reofilních ryb - Hercig, Daniel (Jihočeská univerzita, 2008)
Potrava je jedna z nejdůležitějších složek v rybářském hospodářství. Nejrychlejší růst mají ryby v juvenilním stádiu a to je důvod proč je jejich potrava tak důležitá. Náletový hmyz je pro reofilní ryby nezbytnou složkou potravy. Využívají také rostliny a zvláště řasy. Náletový hmyz můžeme vábit různými cestami. Použití hmyzích feromonů se zdá být stejně účinné jako například lákání hmyzu pomocí světla. Další možností jsou barevné pasti, tedy barevné desky umístěné několik centimetrů pod hladinou. Použít můžeme různé barvy - žlutou, červenou, modrou nebo jiné. Pro noční hmyz je velmi atraktivním lákadlem světlo, ten je pak zabit pomocí elektriky. Náletový hmyz který posléze padá do vody je výborným doplňkem potravy. V mém pokusu byl využit jelec tloušť (Leuciscus cephalus). Do nádrží byly dány barevné pasti - žlutá a červená, umělá tráva pro růst řas a elektrická zabíječka hmyzu. V kontrole pak nebyla žádná past. Experiment probíhal dva roky. Výsledek byl jednoznačný. Ve srovnání s kontrolou vykazovaly nádrže s barevnými pastmi větší přírůstky ryb, ale zdá se, že nejlepší pastí je světlo. Závěrem můžeme říci, že pasti mohou pomoci v chovu juvenilních stádií ryb, které pak mohou dobře konkurovat ostatním rybám.
Using traps of terrestrial insects in culture of rheophilic fish fingerling
Keywords: náletový hmyz; barevné pasti; reofilní ryby; terrestrial insects; coloured traps; rheophilic fish