Charakteristické rysy ve výtvarné produkci jedinců s tinnitem - Mažárová, Silvia (Jihočeská univerzita, 2017)
ABSTRAKT Název: Charakteristické rysy ve výtvarné produkci jedinců s tinnitem Cíle: Cílem teoretické části práce je shromáždění informací o problematice psychosomatických potíží a nemocí, jejich definice, etiologie a patogeneze, možné terapeutické ovlivnění, dále se zaměřením na problematiku tinnitu a teoretické poznatky o využití arteterapie v léčbě psychosomatických poruch. Praktická část si klade za cíl vytvoření hypotéz a vypracování metodiky, pomocí které se dané hypotézy potvrdí nebo vyvrátí. Metody: Kazuistického šetření se zúčastnili tři klienti. Klienti postupně vypracovali několik tematických akvarelů, koláží a kvinterno colour testů (testů preference barev). Mimo samotné tvorby (nonverbální, nebo expresivní část terapie) se pomocí pohovoru sbírala anamnestická data, a také proběhla analýza a interpretace děl (verbální část terapie). Výsledky: Ve výtvarné tvorbě jedinců s tinnitem se objevují určité znaky (použitá barevnost, kompozice, výstavba prostoru, zobrazení objektů, ), které jsou pro ně charakteristické. Tyto nalezené společné znaky odkazují na psychosomatickou etiologii potíží, v našem případě tinnitu.
Characteristic features of individuals with tinnitus at their art work
Keywords: arteterapie; psychosomatika; tinnitus; koláž; akvarel; kvinterno colour test; art therapy; psychosomatics; tinnitus; collage; aquarelle; kvinterno colour test