Židé ve Velkém Meziříčí (genocida, památky) - Hašková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem diplomové práce je zpracování dějin židovského obyvatelstva ve Velkém Meziříčí a zmapování židovských památek v tomto městě. První část pojednává o vývoji tamější židovské komunity do vyhlášení Protektorátu Čechy a Morava v roce 1939. Věnuje pozornost významným velkomeziříčským židovským osobnostem a také přehledu velkomeziříčských rabínů. Dále práce popisuje průběh nacistické genocidy židovských obyvatel Velkého Meziříčí. Další část práce podává informace o historii a nynějším stavu velkomeziříčských židovských památek. Diplomová práce obsahuje rozhovor s pamětnicí židovského původu paní Zuzanou Wachtlovou. Závěrečná část práce se zabývá zjištěním povědomí o židovské duchovní tradici ve Velkém Meziříčí pomocí dotazníku. Práce je doplněna bohatým obrazovým materiálem.
Jews in Velké Meziříčí (holocaust, monuments)