Vliv pesticidů na bázi triazinu na ryby - Malý, Vratislav (Jihočeská univerzita, 2008)
Vliv pesticidu na bázi triazinu (Sencor 70 WG - účinná látka metribuzin) byl posuzován pomocí stanovení biochemického a hematologického profilu krve pokusných ryb. K pokusu byl použit kapr obecný (Cyprinus carpio L.) a pstruh duhový (Oncorhynchus mykiss). Před stanovením vlivu pesticidu Sencor 70 WG na biochemický a hematologický profil krve byl proveden předběžný test ke stanovení koncentrační řady a poté základní test akutní toxicity ke stanovení hodnoty 96hLC50. Tyto testy byly prováděny na plůdcích obou druhů ryb. Po stanovení 96hLC50 byly této koncentraci vystaveny dvě skupiny pokusných ryb a jedna kontrola bez přípravku. Stáří těchto ryb bylo mezi 1 a 2 lety života. Při testu bylo postupováno podle metodiky OECD č. 203. Po testu byla provedena pitva ryb. Bylo zjištěno zvýšené zahlenění povrchu těla hlenem vodnaté konzistence, ryby měli tmavou barvu oproti kontrolní skupině. Tělní dutina byla zvětšená a obsahovala transudát. V dutině tělní byl zjištěn výraznější nástřik cév vnitřních orgánů. V biochemickém profilu u experimentální skupiny pstruhů duhových (Oncorhynchus mykiss), která byla na 96 hodin vystavena akutnímu působení pesticidního přípravku Sencoru 70 WG (89,3mg.kg-1) došlo o proti kontrolní skupině k signifikantnímu snížení (p<0,01) celkových bílkovin (TP), triglyceridů (TRIG), aspartát aminotransferázy (AST), amoniaku (NH3), alkalické fosfatázy (ALP) a kalcia (Ca2+) v krevní plazmě. V hematologickém profilu u experimentální skupiny pstruhů duhových, která byla vystavena akutnímu působení pesticidního přípravku Sencoru 70 WG došlo k signifikantnímu snížení (p<0,05) počtu erytrocytů (Er), hematokritové hodnoty (PCV) a signifikantní zvýšení (p<0,05) hodnoty hemoglobinu (MCH) erytrocytu o proti kontrolní skupině. Biochemický profil experimentální skupiny kaprů obecných (Cyprinus carpio L.) vystavených na 96 hodin akutnímu působení pesticidního přípravku Sencor 70 WG (250,2 mg.l-1) ukázal signifikantní snížení (p<0,01) celkových bílkovin (TP) , triglyceridů (TRIG), laktát dehydrogenázy (LDH), kalcia (Ca2+), anorganického fosfátu (PHOS) a signifikantní zvýšení (p<0,01) koncentrace glukózy (GLU) a amoniaku (NH3) v krevní plazmě o proti kontrolní skupině. V hematologickém profilu u experimentální skupiny kaprů obecných, která byla vystavena akutnímu působení pesticidního přípravku Sencor 70 WG došlo k signifikantnímu snížení (p<0,01) hematokritové hodnoty (PCV), koncentrace hemoglobinu (MCH), středního objemu erytrocytu (MCV) a počtu leukocytů (Leuko) o proti kontrolní skupině.
Effects of triazine based pesticides on fish
Keywords: metribuzin; pesticidy; triaziny; kapr obecný; pstruh duhový; hematologie; biochemie; metribuzine; pesticides; triazine; common carp; rainbow trout; hematology; biochemistry