Momenty krajinomalby poválečného období na příkladu díla Karla Valtera - Golasová, Kamila (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá krajinomalbou a jejími podobami v poválečném období. Zaměří se především na jihočeského rodáka Karla Valtera, v jehož díle zkoumá formální proměnu jeho poválečné tvorby a příklon ke krajině, kde se ideově vzdaluje avantgardní skupině Linie. Práce se pokusí zjistit, co umělce ovlivnilo či inspirovalo v zobrazování krajiny v různých obdobích jeho života. Rovněž problematizuje okolnosti vzniku samotného díla o otázku centra a periférie, konkrétně Českých Budějovic a Prahy v souvislosti s poválečnou krajinomalbou, především proudem poválečné lyrické abstrakce.
Moments of landscape painting of the post-war period on the example of Karel Valter's work
Keywords: umění; příroda; krajinomalba; poválečné umění; malba; Karel Valter; art; landscape painting; nature; post-war art; painting; Karel Valter