Dekompozice nadzemní biomasy travinného mokřadního porostu - Klimovičová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2010)
V rámci této bakalářské práce je řešeno téma dekompozice nadzemní části porostu v mokřadech. V procesu dekompozice dochází k uvolňování skleníkových plynů, které jsou v současné době studovány převáţně z hlediska klimatických změn. Rychlost dekompozice byla studována na zaplavovaném území Mokrých Luk u Třeboně. Intenzita rozkladných procesů byla zjišťována pomocí metody opadových sáčků (litter-bags). Sáčky se sušinou byly v dubnu roku 2009 umístěny v okolí automatické meteorologické stanice na čtyři náhodně vybraná místa na jaře roku 2009. Sáčky s opadem byly upevněny tak, aby jejich poloha kopírovala polohu stařiny na bultech. V práci byly stanoveny hodnoty rychlosti dekompozice ze dvou odběrů, které proběhly v létě a na podzim roku 2009. Získané hodnoty rychlosti dekompozice jsou diskutovány s výsledky výzkumu Kovářové, která metodu opadových sáčků na lokalitě Mokrých Luk u Třeboně pouţila v minulosti.
Decomposition of aboveground biomass of a herbaceous wetland stand
Keywords: mokřad; opadové sáčky; dekompozice; wetland; litter-bags; decomposition