Pojetí duše v antické filosofii - Hrušková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce sleduje vývoj pojetí duše v antické filosofii. Protože se koncepce duše v průběhu času mění a vyvíjí, je hlavním cílem práce vymezit pojem duše a zhodnotit vývoj tohoto pojmu- to, jak byla duše chápána v období antické filosofie, tedy od 7. století př. n. l. do 4. století př. n. l. Zabývat se budu obdobím Milétské školy, kdy vznikají první filosofické koncepce, jimiž začíná vývoj řecké filosofie, přírodní filosofií, Platónovým pojetím duše, čímž se zabývá především ve svých dialozích, a dále pak Aristotelovými názory na dané téma. \\
The Conception of the Soul in Ancient Philosophy