Stigmatizace psychických poruch v historii a v současných kulturách - Balounová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá stigmatizací psychických poruch v průběhu historie a v dnešních kulturách. Jedná se o teoretickou práci, jež má v první části shrnout, jak se v historii pohlíželo na psychické poruchy a jak s lidmi s těmito poruchami bylo zacházeno. V části druhé se práce věnuje dnešnímu pohledu na psychické poruchy v jednotlivých kulturách a s nimi spojenou stigmatizaci. Práce by měla osvětlit vývoj pohledu na psychické poruchy a poukázat na současné nedostatky v povědomí společnosti.
Stigmatization of psychic disorders throughout history and in present cultures
Keywords: psychické poruchy; kultura; stigmatizace; sebestigmatizace; historie; sociální izolace; vztahy; mental dissorders; culture; stigmatization; self stigmatization; history; social isolation; relationships