Kvalita života u drogově závislých a jejich rodinných příslušníků v závislostí na gender - Zlatušková, Vendula (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářskou práci zaměřuji na zjištění kvality života u drogově závislých a jejich rodinných příslušníků. Cílem mé práce je standardizovanými metodami doložit rozdíly v jejich vnímání kvality života ve srovnání se zdravou populací a pokusit se analyzovat rozdíly v obou pohlaví. Byly stanoveny hypotézy H1: Kvalita života u drogově závislých a jejich rodin je nižší než u všeobecné populace H2: Kvalita života u drogově závislých a jejich rodinných příslušníků se liší v závislosti na pohlaví. Pro výzkumnou část byla zvolena metoda kvantitativního charakteru a použit standardizovaný dotazník SF-36 o kvalitě života podmíněné zdravím. Z výsledného výzkumu vyplývá značný rozdíl sledovaného vzorku drogově závislých ve srovnání s evropským normálem Oxford a to v 8 doménách. U rodinných příslušníků jsou taktéž vnímání kvality jejich života ve všech doménách rozdílné, statisticky významné na 5% hladině významnosti, čímž potvrzuji hypotézu H1 v plném rozsahu. V porovnání vnímání kvality života drogově závislých mužů vůči drogově závislým ženám se prokazují jen nepatrné rozdíly. Stejně je tomu u rodinných příslušníků, proto se tento rozdíl jeví statisticky nevýznamným níže pod 5% hladinou významnosti, proto hypotézu H2 nepotvrzuji. Práce podává ucelený přehled problematiky kvality života osob drogově závislých i jejich rodinných příslušníků a snaží se tak doložit podklad pro další práci s nimi a to především v oblasti sociálně - terapeutické.
Health related quality of life (HRQoL) in drug addicts and their dependents in relation to gender.
Keywords: Dotazník SF-36 o kvalitě života podmíněné zdravím; droga; drogově závislí; HRQoL; kvalita života; rodinní příslušníci; Questionnaire SF-36 Health Related Quality of Life; drug; drug addict; HRQoL; Quality of Life; Family members