Využití různých metod izolace entomopatogenních a mykoparazitických hub z různých podmínek prostředí - Sandala, DAVID (Jihočeská univerzita, 2021)
Abstrakt Hlavním cílem této práce bylo otestovat metody izolace entomopatogenních hub z různých podmínek prostředí. V prním experiment byly inokulovány entomopatogenní houby B. bassiana M. brunneum, I. fumosorosea a L muscarium ve dvojích do sterilního půdního substrátu a inkubovány po dobu 50 dnů. Analýza kompatibility byla prováděna po 14 a 50 dnech inkubace. Výsledky byly porovnávány s výsledky v době 0, kdy byly z kontrolních suspenzí založeny testy, při kterých se hodnotil počet tvořících se kolonií (CFU, colony-forming unists). Výsledky ukázaly, že lze z půdy snadno izolovat entomopatogenní houby za pomoci rutinní metody použití selektivní živné půdy dodine. Zároveň byla z fotografické dokumentace zaznamenána interakce mezi jednotlivými druhy. Druhý experiment byl zaměřen na aplikaci entomopatogenní houby I. fumosorosea a L muscarium a mykoparazitické houby T. virens na rostliny okurek. Z výsledků tohoto experimentu též vyplývá, že jak entomopatogenní houby, tak mykoparazitickou houbu lze i z fyloplánu snadno izolovat entomopatogenní houby pomocí selektivní živné půdy na bázi dodine a mykoparazitickou houbu T. virens po-mocí selektivní živné půdy TSM (Trichoderma selektive medium). Zároveň bylo prokázáno, že relativní vzdušná vlhkost je důležitá pro růst a vývoj entomopatogenních hub po preventivní aplikaci na rostliny okurky seté.
The use of different methods for isolation of entomopathogenic and mycoparasitic fungi from different environmental conditions
Keywords: Klíčová slova: soil substrate; cucumber leaves; entomopatogenní houby; mykoparazi-tická houba; I fumosorosea; L muscarium; M. brunneum; B. bassiana; T. virens; vlh-kost.; Keywords: entomopathogenic fungi; mycoparasitic fungi; I fumosorosea; L musca-rium; M. brunneum; B. bassiana; T. virens; humidity.