Ošetřovatelská péče o pacienty s onemocněním kůže s poruchou rohovatění - Machulková, Marie (Jihočeská univerzita, 2022)
Ekzém i lupénka jsou pro pacienta velmi obtěžujícím onemocněním. Lupénka je typická především šupinatěním pokožky. Ekzém se projevuje zarudlými ložisky s vysokou svědivostí. Teoretická část bakalářské práce byla zaměřena především na popis ekzémového onemocnění a lupénky. Ve výzkumné části byly stanoveny dva výzkumné cíle. První cíl měl za úkol zjistit specifika ošetřovatelské péče u pacientů s vybraným onemocněním kůže s poruchou rohovatění. Druhý cíl se zaměřil na nejčastější problémy pacienta s psoriázou. V bakalářské práci byl použit kvalitativní výzkum pomocí metody polostrukturovaných rozhovorů. Osloveny byly sestry z kožních ambulancí. Dále byli osloveni pacienti s lupénkou. Po zpracování výsledků vyšlo najevo, že metody léčby a ošetřovatelské péče u pacientů s ekzémem a u pacientů s lupénkou jsou totožné. Rozdílnost je především v aplikaci odlišných druhů léků. Výsledky práce poukazují na to, že lupénka je onemocnění, které má velký dopad na psychiku člověka. Omezuje jeho soukromý život a ovlivňuje jeho sociální vnímání. Dle mého názoru je podstatné, aby pacienti s lupénkou nebo s ekzémovým onemocněním nezanedbávali péči o svou pokožku. Při pravidelnosti správného ošetřování je vyšší šance na zlepšení jejich onemocnění. Považuji za velmi důležité, aby byly sestry k pacientům empatické. Zjistila jsem, že pro většinu pacientů s lupénkou je obtížné začlenit se do běžného života. Pacienti se pokouší skrývat své onemocnění před ostatními lidmi a dostávají se tak do situací, jež jsou pro ně psychicky náročné. Tato práce bude volně přístupná pro studenty nelékařských oborů v odborných předmětech. Dále bude poskytnuta laické veřejnosti.
Nursing care for the patients with skin diseases with ichthyosis
Keywords: Lupénka; ekzém; pacient; sestra; specifika ošetřovatelská péče; stres; společenský život; Psoriasis; eczema; patient; nurse; specifics of nursing care; stress; social life